Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Τώρα (σε χρόνο ενεστώτα)...


ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟΣ
Για τον άνθρωπο που γνωρίζει το αιώνιο δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος.
Ο χώρος κι ο χρόνος είναι πραγματικότητα για τον άνθρωπο που είναι ακόμα ανολοκλήρωτος και γι' αυτόν ο χώρος είναι διαιρεμένος σε διαστάσεις κι ο χρόνος σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κοιτάζει πίσω του και βλέπει τη γέννησή του, τα αποκτήματά του και όλα όσα έχει απορρίψει. Το μέλλον τροποποιεί συνέχεια το παρελθόν και πάντα προστίθεται σ' αυτό. Ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα του από το παρελθόν στο μέλλον όπου τον περιμένουν ο θάνατος, το άγνωστο, το σκοτάδι, το μυστήριο.
Γοητευμένος απ' αυτά δεν μπορεί πια να ξεκολήσει από πάνω τους. Το μυστήριο του μέλλοντος κρύβει γι' αυτόν την εκπλήρωση όλων των πόθων του που του έχει αρνηθεί το παρελθόν και στα όνειρά του πετάει σε εκείνον τον λαμπερό ορίζοντα όπου πρέπει να υπάρχει η ευτυχία, εκεί όπου πρέπει να την αναζητήσει.
Ολέθριο λάθος!
Ποτέ κανείς δε θα διεισδύσει στο απέραντο μυστήριο του μέλλοντος -αδιαπέραστου μέσα στο εφήμερο της ίδιας του της ψευδαίσθησης- ούτε προφήτης ούτε μάγος ούτε Θεός! Αλλά αντιθέτως θα είναι το μυστήριο που θα καταβροχθίσει τον άνθρωπο, που δε θα τον αφήσει να ξεφύγει, που θα του κομματιάσει τον πρωταρχικό λόγο της ζωής του.
Η ζωή δεν μπορεί να πλησιαστεί μέσα από το παρελθόν ούτε από τους αντικατοπτρισμούς του μέλλοντος, Η ζωή δεν μπορεί να πλησιαστεί ούτε με μεσάζοντες ούτε να κατακτηθεί για χάρη κάποιου άλλου.
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο άμεσο παρόν -από κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και όχι για τους άλλους- από τον ανθρώπινο ον που έχει γίνει το αιώνιο “Εγώ”. Αυτό το αιώνιο “Εγώ” είναι δημιουργημένο από την τελειοποίηση της αυτοτελειοποίησης στην οποία περιέχονται τα πάντα, ακόμα και οι ανθρώπινες ατέλειες. Καθώς ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει σ' αυτή την κατάσταση, της ζωής στο παρόν, ζει στο παρελθόν για το οποίο λυπάται, ζει στο μέλλον όπου ελπίζει, αλλά δεν ζει ποτέ στο παρόν το οποίο αγνοεί. Αυτό είναι που συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους.
Το “Εγώ”, ζυγιάζεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, σαν τίγρη που αιωρείται έτοιμη να πηδήξει, σαν αετός έτοιμος να πετάξει, σαν βέλος τη στιγμή που ελευθερώνεται από το τόξο.
Αυτή η στιγμή της ισορροπίας, της μεγάλης έντασης, είναι “δημιουργία”. Είναι η πληρότητα όλης της ζωής, είναι αιωνιότητα.
Ο άνεμος της ερήμου σβήνει κάθε αχνάρι του ταξιδιώτη.
Το μοναδικό αποτύπωμα είναι από το πάτημα του παρόντος. Το παρελθόν, το μέλλον..... άμμος που τη φύσηξε ο άνεμος.

Τζίντου Κρισναμούρτι(1895-1986), από το βιβλίο που έγραψε το 1927-30 "Παραβολές και Ποιήματα", εκδ Κέδρος, μεταφρ.ΝΠιλάβιος

ΥΓ.μερικές φορές η αποσπασματική ανάρτηση φιλοσοφικών και άλλων κειμένων ίσως να δυσκολεύει την προσπάθεια να κατανοήσει κανείς τον συγγραφέα.Γι αυτό και δημοσιεύω ολόκληρο το κείμενο-ποίημα.

30 σχόλια:

Νimertis είπε...

μπράβο Δημήτρη που προσφέρεις τα ανεκτίμητα διαμάντια ενός σπάνιου ανθρώπου που αγαπάμε... είχα ανάγκη αυτό το πρωινό να μεταλάβω αλήθεια και ζωή από την πρωτοπηγή... να σαι καλά...

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία μας.Πόσο μακάβριο ακούγεται αυτό και πόσο αληθινό συνάμα.

Οι άνθρωποι είμαστε το πιο αχάριστο είδος.Και το πιο άπληστο.Και ως συνήθως επειδή κυνηγάμε τα πολλά χάνουμε και τα λίγα.Τα οποία,λίγα,μία χαρά θα μας έφταναν.Αρκεί να είμασταν ολιγαρκείς.

Έτσι είμαστε και στο θέμα της ζωής.Δε χαιρόμαστε αυτό που ζούμε τώρα.Μονάχα ανασκαλεύουμε ότι κάναμε στο παρελθόν,απογοητευμένοι,ίσως,που δε το κάναμε καλύτερα,αν μπορούσαμε.

Το μέλλον τώρα.Δεν ακούγεται λίγο ουτοπικό να ασχολούμαστε με κάτι που δεν υπάρχει;Το μέλλον είναι σαν το αύριο.Όπως το αύριο,όταν έρθει,θα το πεις σήμερα έτσι και με το μέλλον.Όταν έρθει θα το πεις παρόν.Άρα,θεωρητικά ούτε αύριο υπάρχει,άμεσο μέλλον,ούτε μέλλον γενικώς!

Άραγε οι άνθρωποι θα μάθουμε,ποτέ,να δίνουμε αξία εκεί που πρέπει;Θα πάψουμε να φοράμε παρωπίδες;Θα πάψουμε να λέμε κι άλλο;Γιατί να είμαστε τόσο άπληστοι;

Βαφτησημιέ μου...

Τα σέβη μου

ΑΦ ο Νονός σου...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Σ΄ευχαριστώ για τα εύσημα Αντώνη,
κι εγώ είχα μεγάλη ανάγκη να ακούσω τον ήχο από το καθαρό νερό της πηγής!
καλό σου βράδυ φίλε μου!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

κρατάμε το κλειδί στα χέρια μας Γιάννη!
να ζούμε με Προσοχή και χωρίς να ταυτιζόμαστε... και όλα μπαίνουν στη θέση τους!
καλή νύχτα φίλε!

Thalassenia είπε...

Ζώντας το παρόν θυμάσαι το παρελθόν και δημιουργείς για το μέλλον, που αύριο θα είναι παρόν.
Αρκεί να ζούμε το παρόν με συνείδηση.
Αρκεί να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζει στιγμές γαλήνης έντασης συγκίνησης.
Σαν την τίγρη, σαν τον αετό, σαν το βέλος.
Καληνύχτα.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

μπορώ Thalassenia, να σου μιλήσω μόνο για μένα και να σου πω ότι δε μπόρεσα ποτέ να θυμάμαι το παρελθόν,να προβάλλω το μέλον και να ζω το παρόν.
Αντίθετα άπειρες φορές με κλέβει η εμπειρία, η γνώση δηλαδή του παρελθόντος, και άπειρες φορές έχω φανταστεί το μέλον...τις ελάχιστες φορές που έζησα στο τώρα μπορώ να σου πω ότι ένιωσα να φυσάει μέσα μου ένας καθαρός αέρας, που σε αναζωογονεί και σου αφήνει μια άλλη αισθηση,που για μένα τουλάχιστον, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια!
ένα ερώτημα πάλι που έχω είναι τι εννοούμε όταν λέμε δημιουργία...γιατί άλλη δημιουργία εννοεί ο ποιητής, άλλη ο επιχειρηματίας και άλλη ο παπάς της ενορίας...βλέπουμε λοιπόν και εδώ τη διαίρεση ,το κομάτιασμα και γιατί τις περισσότερες φορές άλλα λέει ο ένας κι άλλα καταλαβαίνει ο άλλος.Ο Κρισναμούρτι πάλι μας λέει ότι "ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που δεν είναι τίποτα" που κι αυτό πάλι για πολλούς ανθρώπους ίσως δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό.
ελπίζω να μη σε κούρασα με την πολυλογία μου σου εύχομαι να έχεις καλή νύχτα και να είμαστε καλά να τα λέμε!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Φίλτατε έχεις "σχέση" με Ραφήνα;Ή απλά είχες πάει για βολτά;;

Καλό Σ/Κ να έχεις αγαπητέ μου...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

είχα πάει για δουλειά σε μια παλιά βίλα που την ανακαίνιζαν!
καλό σ/κ νονέ!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Κρίμα :-( νόμιζα πως έχεις εξοχικό ή κάτι τέτοιο.Στη πρώτη,βιαστική,ανάγνωση του μηνύματός σου νόμιζα ότι ανακαινίζεις την δική σου βίλα!!Νόμιζα ότι θα ήμασταν γείτονες!!Οι γονείς μου έχουν εξοχικό στον Νέο Βουτζά!!!

Τα φιλιά μου

Με αγάπη...

Ο "κεχαριτωμένος"

Νονός σου

Υ.Γ.:Η καινούρια σου εικόνα,πρώτη πάνω δεξιά,δε ξέρω τι συμβολίζει,άν συμβολίζει κάτι,αλλά πρωινιάτικα με αγρίεψε λίγο.Έχει σχέση με τον Κ.;

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

χα!χα! συγνώμη νονέ αν σε τρόμαξα με την φωτογραφία...να την αφαίρεσα από τα ψηλά!
τα σύμβολα και η ερμηνεία τους είναι μεγάλη ιστορία, και να ένα παιχνιδάκι...ψάξε μόνος σου για τον αποσυμβολισμό της εικόνας!
καλη σου μέρα κεχαριτωμένε ...του αγαπημένου Φράκταλ βαφτισιμιέ! :)

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Τώρα άμα περιμένεις να αποσυμβολήσω μόνος μου την εικόνα σώθηκες!!!Σε ευχαριστώ πάντως.Φιλιά!!!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Τώρα άμα περιμένεις να αποσυμβολήσω μόνος μου την εικόνα σώθηκες!!!Σε ευχαριστώ πάντως.Φιλιά!!!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Τώρα γιατί το παραπάνω βγήκε εις διπλούν θα σε γελάσω!!!

fractal είπε...

Καλησπέρα. Πως τακαταφέρνω και έρχομαι πάντα καθυστερημένο!.
Mοιάζει σαν να κυνηγώ το παρόν και εκείνο πάντα να με προσπερνά.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

...και να' σαι το πουλί κι ο κυνηγός στις μαύρες λαγκαδιές του παραδείσου..
http://www.youtube.com/watch?v=yQMwM7rROM4

μήπως να πάψουμε να το κυνηγάμε, καλό μου Φράκταλ;
καληνύχτα κι όνειρα γλυκά!

Άιναφετς είπε...

Και, "επειδή η ζωή δεν μπορεί να πλησιαστεί μέσα από το παρελθόν, ούτε από τους αντικατοπτρισμούς του μέλλοντος"...
Άκου Τώρα:
Αν ήταν η αγκαλιά σου όαση,
Θα σούφερνα δισκάκια για ακρόαση!
ΥΓ. Να παρηγορείται η Fractal, υπάρχουν και άλλοι καθυστερημένοι!
Όμορφη η Φυλλίς, η αμυγδαλίτσα...
ΑΦ και καλό σου Κυριακοβραδάκι!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

...όμως καταπώς φαίνεται το έδαφος ήταν πρόσφορο και η πίστα μια πραγματικότητα! οι 12 διάδρομοι-τρόμοι, οι φορητές εντάσεις ,τα βύσματα-πείσματα και οι αεροπειρατές μια καθημερινότητα!...κι η διψασμένη μου ψυχή στρατός!
αυτή την φορά σε περίμενα πως και πως, καλή μου Άιναφετς!
ΑΦ καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

Thalassenia είπε...

Υποθέτω "δευτερολογίες" επιτρέπονται.
Αυτό είναι να ζείς το παρόν καθαρός και γεμάτος με τη γνώση εμπειρία του παρελθόντος.
Λεγοντας συνείδηση εννοώ ότι υπάρχουν σταθερές αξίες δημιουργίας.

Εγώ ευτυχισμένο άνθρωπο αντιλαμβάνομαι εκείνον χωρις έπαρση κομπασμό εγωϊσμό.
Καληνύχτα σας.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

όχι μόνο επιτρέπονται οι δευτερολογίες αλλά και χαιρόμαι να κουβεντιάζω μαζί με φίλους ,σαν άνθρωποι που δε βρήκαν κι ανακάλυψαν την αμερική , αλλά σαν άνθρωποι που προχωρούν μαζί... ψάχνοντας, σκάβοντας,ανακαλύπτοντας,ψηλαφίζοντας, ακροβατοντας μα πάνω απ΄όλα παίζοντας σαν παιδιά!(μου τέλειωσαν και οι μετοχές :) )
σου εύχομαι πολύ καλή εβδομάδα Θαλασσένια μου και σε ζηλεύω λίγο που απολαμβάνεις τις χαρές της συμπρωτεύουσας :)

Ο Αλχημιστης είπε...

Δημητρη ηρθα προσφατα σε επαφη με το εργο του Κρισναμουρτι. Ευτυχως καποια πραγματα που αναφερει στο κειμενα του τα ειχα κανει, αθελα μου, πολλες φορες και ετσι ηταν πολυ οικειο αυτο που διαβαζα. Και για πρωτη φορα στην ζωη μου διαβαζω ενα βιβλιο, και δεν θυμαμαι να αναφερω σε καποιον αλλον τι διαβασα αλλα ολα οσα διαβασα νιωθω οτι ειναι μεσα μου. Ειναι φοβερο, δεν το εχω ξαναζησει. Πολυ βαθυς ο Κρισναμουρτι, και πολυ δυσκολο τα ζητηματα με τα οποια καταπιανεται...Παντα εμπνευση στις δυσκολες ωρες και πηγη για σκεψεις και ζωη!! Καλως σε βρηκα!!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

καλώς βρεθήκαμε φίλε μου, Αλχημιστή!
να έχεις μια καλη μέρα και να είμαστε καλά, θα τα λέμε!

DarkFlow είπε...

Η πληρότητα όλης της ζωής, είναι αιωνιότητα, η στιγμή της ισορροπίας, το δικό μας εγώ ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον. Δύσκολο πολύ να κρατηθεί και να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία, ακόμα πιο δύσκολο να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στο χρόνο. Νομίζω τελικά, ότι το μόνο πράγμα μέσω του οποίου μπορεί να διασταλεί ο χρόνος, είναι η ευτυχία, η αναζήτησή της, η αγάπη σε κάθε της έκφανση. Η συλλογή κάθε στιγμής.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

...το δικό μας "μη εγώ" θα έλεγα!
ναι σκοτεινή ροή,
η ΑΓΑΠΗ σε κάθε της έκφανση!
το "δύσκολο" είναι μια λέξη που προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο...αξίζει όμως να παλέψουμε να ζήσουμε την Α-λήθεια μιας στιγμής! αξίζει να καούμε για ένα όνειρο!
καλό απόγευμα σκοτεινή ροή!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα τα πούμε και από κοντά!Τώρα αν εσύ είσαι 12,χρονών,εγώ θα πρέπει να έρθω με τους...γονείς μου.

Σε φιλώ...
Ο Κεχαριτωμένος

Fwtino_Asteraki είπε...

Καλημέρα και απ μένα Φίλε μου να σαι καλά!Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβρήσκω!Να περνάς όμορφα!ΑΦΦ! :)

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

γεια σου αστεράκι μας φωτεινό!
μας έλειψες!
καλό βραδάκι!

fractal είπε...

Και από τους καθυστερημένους υπάρχουν ακόμα πιό καθυστερημένοι καλή μου Άϊναφετς
Και μιλάμε για χρόνο..
και η καθυστέρηση είναι μια ένοια σχετική με το χρόνο.
Και στην περίπτωσή μου όχι μόνο. Μπορεί και του μυαλού...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

...ο τόπος μας έχει μεγάλη ανάγκη από "καθυστερημένους" σαν εσένα!
(και όποιος δε γνωρίζει το Φράκταλ...ας μπει αμέσως στο μπλογκ του!)
καλημέρα Φράκταλ!

Άιναφετς είπε...

Αχαχα! Είμαι πάντα "καθυστερημένη", στις απαντήσεις σχολίων... σ' αυτό μοιάζω με τη Fractal, όσο για τα μυαλά μου, αυτό είναι μια άλλη ιστορία και συμφωνώ πάλι μαζί της!
Κοίτα να δεις πως μπορεί να γίνει παρεξήγηση, απαπαπαπα!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

ΝΑΙ!η αλήθεια είναι Άιναφετς ΚΜΝΒ ότι μοιάζεται πάρα πολύ με το Φράκταλ...εσείς το λέτε "καθυστέρηση" εμείς που σας γνωρίζουμε ξέρουμε ότι έχουμε την τύχη να είμαστε φίλοι με Αληθινούς Ανθρώπους ...σαν αυτούς που έψαχνε να βρει ο προπάπους μας ο Διογένης με το φανάρι!

Αρχειοθήκη ιστολογίου