Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ρουμί

Αφού γυρεύεις το κέρδος
μην αποφεύγεις τους πελάτες σου.
Αφού γυρεύεις το φεγγάρι
μην αποφεύγεις τη νύχτα.
Αφού γυρεύεις το ρόδο
μην αποφεύγεις τ' αγκάθια.
Αφού γυρεύεις τον Αγαπημένο
μην αποφεύγεις τον εαυτό σου.

Η νύχτα πέφτει
κι οι άνθρωποι πάνε να κοιμηθούν
σαν τα ψάρια που επιστρέφουν στο νερό.
Όταν ξυπνήσουν
άλλοι ασχολούνται με τις δουλειές τους
άλλοι ασχολούνται με τον εαυτό τους.

21 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Πολύ όμορφα και σοφά λόγια και πολύ αισθαντική μουσική.

Τρυφερή η ανάρτησή σου.

inter-notes είπε...

"Αφού γυρεύεις το ρόδο
μην αποφεύγεις τ' αγκάθια."

Κατευθείαν σκέφθηκα το υπέροχο έργο του Ουμπέρτο Έκο, "Το όνομα του ρόδου". Ο ίδιος έγραψε ότι του άρεσε ο συγκεκριμένος τίτλος «γιατί το ρόδο είναι ένα σύμβολο τόσο πλούσιο σε νοήματα, που είναι ζήτημα εάν έχει μείνει κάποιο νόημα που να μην του έχει αποδοθεί».

Με ταξίδεψες εσωτερικά, ευχαριστώ! Καλό βράδυ!

Άιναφετς είπε...

Ο αγαπημένος Rumi με το ποίημα του, ο χορός των Σούφι, τα άλογα, η μουσική συνέθεσαν μια γαλήνια ατμόσφαιρα, έτσι παρέμεινα αρκετή ώρα στο Άλσος μαζί με τον κηπουρό του...
Ναι, και το είχα τόσο ανάγκη! ΑΦ!

Νimertis είπε...

συγχαρητήρια φίλε μου για την ανάρτησή σου... εξαιρετική!! εύχομαι να είσαι καλά

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Όμορφα λόγια και βίντεο που σε ηρεμεί.

Καλή σου μέρα βαφτησημιέ!!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ Θαλασσένια για τα καλά σου λόγια και την επίσκεψη.
Καλή εβδομάδα να έχεις.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Ναι, Βασιλική άπειροι η συμβολισμοί και τα νοήματα που έχουν αποδοθεί στο ρόδο...εμείς ας το κοιτάμε πάντα όπως είναι μέσα στην ομορφιά του, μακριά από λέξεις,εικόνες και συμβολισμούς... αυτή είναι η τέχνη του βλέπειν.
Την ταινία του Έκο την είχα δει πολλά χρόνια πριν και μου είχε αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα μυστηρίου.
Καλή εβδομάδα θα σου ευχηθώ.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Κι εγώ καλή μου Μάγισσα είχα ανάγκη να αισθανθώ την καλή σου αύρα στο άλσος μας.
Α!Να και μια ιδέα που μου ήρθε τώρα.Να μου κάνεις την τιμή να αναρτήσεις κάτι που θέλεις στο άλσος που είναι και δικό σου.Στείλε μου όποτε θες με μειλ την ανάρτηση ή πάρε τους κωδικούς μου να την ανεβάσεις μονη σου...ξέρεις ποιά μπορεί να σε βοηθήσει σ' αυτό ;)
ΑΦιλιά και καλή εβδομάδα.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Νημερτή, σ'ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα. Να ξέρεις ότι η παρουσία σου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα.
Καλή εδομάδα φίλε μου.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Νονέ μου, καλή εβδομάδα να έχεις και να είσαι καλά.Σ' ευχαριστώ που δε με ξεχνάς.

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

ΒΑΦΤΗΣΗΜΙΕ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΛΑΝΘΙΣΤΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!

Ο Κήπος της καρδιάς σου ανθοφόρος να είναι πάντα!!!!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

καλό μήνα και σε εσένα Ιωάννη.
να είσαι καλά.

goofyMAGOUFH είπε...

και το πρωί, dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα)
σύμφωνα με τον Τάσο Λειβαδίτη, 'καλημέρα' λες
'καλημέρα' σου λένε
και η σφαγή συνεχίζεται...

Υ.Γ.:
παρότι με τιμά η πίστη σου,
απαλλάξου από τις Απόπειρες...
απέχουν από τον ενεστώτα χρόνο

TRANCEMEDIA είπε...

Ταξιδιάρικη μουσική και άλλο τόσο ταξιδιάρικα λόγια...
Έχω την εντύπωση, ότι όλοι μας πιστεύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί από την μάζα, και θα συμφωνήσω με goofyMAGOUFH, ταξιδεύουμε με αυτή την ωραία ανάρτηση του Δημήτρη, για λίγο όμως και η σφαγή συνεχίζεται!

Να'σαι καλά φίλε για το ταξίδι και εύχομαι να γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Γκούφη χαίρομαι πολύ που σε "ξαναβλέπω".Στο μπλογκ σου φύσαγε ένα όμορφο αεράκι που συνοδεύει συνήθως ανθρώπους που κάνουν βουτιά στα βαθιά γιατί έχουν μπουχτίσει το ψέμα και δεν φοβούνται...άσχετα από τους λόγους που σε έκαναν να το σταματήσεις αν έμενε ανοιχτό ίσως να βοηθούσε τον τυχαίο περαστικό να γνωρίσει ένα αξιόλογο βλέμα...αλλά ναι!έτσι κι αλλιώς η σφαγή συνεχίζεται...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Καλέ μου φίλε ΤRANCEMEDIA η σφαγή συνεχίζεται για το λόγο ότι προσπαθούμε κάτι να "γίνουμε"...έχουμε μια ιδανική εικόνα στο μυαλό μας ως μεζούρα και ζυγαριά και πολεμάμε να γίνουμε καλύτεροι σε κάθε τι.Έτσι μαθαμε μόνο να μετράμε και ξεχάσαμε να βλέπουμε...και όσο προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι τόσο τρώμε τα μούτρα μας χτυπώντας στα ντουβάρια που είναι γεμάτα εικόνες-είδωλα.
Τα ταξίδια τα κάνουμε για να δραπετεύουμε από τους βαρετούς εαυτούς μας αλλά πώς να δραπετεύσει κανείς αν δε δει τους τοίχους της φυλακής του...
"O άνθρωπoς έχει φτιάξει μέσα τoυ σαν φράχτη προστασίας διάφορες εικόνες -θρησκευτικές, πoλιτικές, πρoσωπικές. Αυτές εκδηλώνoνται σαν σύμβoλα, ιδέες, πίστεις. Τo βάρoς αυτών των εικόνων κυριαρχεί πάνω στη σκέψη τoυ ανθρώπoυ, στις σχέσεις τoυ και στην καθημερινή τoυ ζωή. Αυτές oι εικόνες είναι oι αιτίες των πρoβλημάτων μας επειδή χωρίζoυν τoν έναν άνθρωπo από τoν άλλoν. Η αντίληψη πoυ έχει o άνθρωπoς για τη ζωή διαμoρφώνεται από τις έννoιες πoυ ήδη ενυπάρχoυν στo νoυ τoυ. Τo περιεχόμενo της συνείδησής τoυ είναι όλη τoυ η ύπαρξη. Αυτό τo περιεχόμενo είναι κoινό σε όλη την ανθρωπότητα. Η ατoμικότητα είναι τo όνoμα, η μoρφή και η επιφανειακή παιδεία πoυ απoκτά από την παράδoση και τo περιβάλλoν τoυ. Η μoναδικότητα τoυ ανθρώπoυ δε βρίσκεται στην επιφάνεια, αλλά στην πλήρη ελευθερία από τo περιεχόμενo της συνείδησής τoυ, πoυ είναι κoινή για όλη την ανθρωπότητα. 'Ετσι, o άνθρωπoς δεν είναι ξεχωριστό άτoμo.
Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση· η ελευθερία δεν είναι επιλoγή. Είναι ψεύτικoς o ισχυρισμός τoυ ανθρώπoυ ότι είναι ελεύθερoς, επειδή μπoρεί να διαλέξει. Ελευθερία είναι η καθαρή παρατήρηση, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς φόβo τιμωρίας ή ελπίδα ανταμoιβής. Η ελευθερία δεν έχει κίνητρo· η ελευθερία δε βρίσκεται στo τέλoς της εξέλιξης τoυ ανθρώπoυ, αλλά υπάρχει στo πρώτo βήμα της ύπαρξής τoυ. Με την παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας. Η ελευθερία βρίσκεται στη χωρίς εκλoγή επίγνωση της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας."
Κρισναμούρτι Τζίντου

Άιναφετς είπε...

Καλημέρα...Χμ! ;-)
Όταν οι τρελοί τολμούν πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα...και ας είναι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω"!
Την καλημέρα μου...νεραιδοκηπουρέ μου! :))

ΥΓ. Σκέφτηκα πολύ την πρόταση σου και δεν βρήκα τίποτα παραπάνω από ένα λιβάδι παπαρούνες...να ετοιμαζόμαστε για την άνοιξη...στις καρδιές μας!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

A!αγαπημένη μας Άιναφετς....σοφά όπως πάντα τα λόγια σου.Επειδή όμως σήμερα είναι η μέρα του budala Dimitri δεν μπόρεσα να αποκωδικοποιήσω το μήνυμα :)
έτσι το λαμβάνω αυτολεξη και μου αρέσει...άνοιξη ε!τί ωραία...
ΑΦ και ένα τραγουδάκι από παπαρούνα... σα νανούρισμα...
http://www.youtube.com/watch?v=5WKwBEV6hkU

Άιναφετς είπε...

Καλημέρα! Ναι όντος το μήνυμα δύσκολα αποκρυπτογραφείται...το τρελή κολλάει στο τραγούδι που μου έβαλες στο blog μου και η "φωνή βοώντος" σε κάτι σχόλια που αφορούν και σένα στο ίδιο ποστ!
Καλό Σ/Κ να έχουμε...είμαι με γρίπη στο κρεββάτι...δεύτερη βδομάδα! :))

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Κατ' αρχήν,καλή μου Άιναφετς,το "τρελή" στο τραγούδι αυτό δείχνει μια τρυφερότητα μια οικειότητα ένα "μάλωμα" με ευαισθησία και φαντάζομαι ότι κι εσύ έτσι το κατάλαβες αν και ήθελα να κρατήσεις ότι "είσαι το πιο όμορφο που γράφτηκε τραγούδι".
Ύστερα θα σου πω ότι ναι! είναι αληθινή τρέλα να μιλάς με ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν και να διαβάσουν κάτι άλλο εκτός από αυτό που έχουν στο μυαλό τους...και ίσως, τώρα που το σκέφτομαι,αυτός να είναι και ο ορισμός της α-νοησίας,ο ορισμός της βλακείας.Και όπως πολύ καλά ξέρεις η βλακεία παραμένει αήτητη αιώνες τώρα.
Ευτυχώς στην έρημο που περπατάμε, μόνοι μας, έρχονται στιγμές Serendipity :) και συναντάς ανθρώπους που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα...ήχους που μόνο τα πολύ ευαίσθητα αυτιά μπορούν να ακούσουν.
Ακούω δυστυχώς αυτή την εποχή πολύ κόσμο να είναι κρεβατομένος από γρίπη,ιώσεις κλπ.Κουράγιο καλή μας μαγισσούλα και εύχομαι ταχεία ανάρρωση.
ΑΦ και ας με κολλήσεις γρίπη :)

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Προς αποφυγή κάθε παρανόησης:
"το να "μιλάς" με ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν"= το να ερευνάς μαζί τους κάποια σοβαρά ζητήματα

Αρχειοθήκη ιστολογίου