Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μαριναλέντα...


Η Μαριναλέντα της Ανδαλουσίας


«Η Μαριναλέντα, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται με 15 ευρώ τον μήνα.

Ο δήμαρχός της, ο κομμουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. "Ο δήμαρχός τους είναι τρελός", λένε στο γειτονικό χωριό. "Ενώ εμείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι". Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν με τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. "Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!", λέει ο δήμαρχος.

Στον συνεταιρισμό El Humoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές, κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Humar Marinaleda, που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι ' αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Ομως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα.

Από την άλλη, "εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη", λέει ο δήμαρχος. "Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!", προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε μια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

"Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες", λέει ο Γκορντίγιο. "Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα"».

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Από τα «ΝΕΑ»

14 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Τι καταπληκτικό θέμα είναι αυτό;

έτσι για να βλέπουμε οτι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται συλλογικά και όχι ατομικά..
τι παραπάνω θέλει ο άνθρωπος για να ζεί και νε ευημερεί άραγε;
το ΕΥΖΕΙΝ σε όλο του το μεγαλείο!!

ευχαριστώ φίλε μου που μου έδειξες την Ουτοπία :)

Thalassenia είπε...

Υπάρχει αλήθεια τέτοιος τόπος με αυτό το γλυκό όνομα;

Μάλλον υπάρχει και είναι παράδεισος, ή μάλλον παραμυθούπολη.

Καλό βράδυ.

jokar είπε...

Vamos !!!

http://www.youtube.com/watch?v=ChfXVn6wWJU&feature=related

Νimertis είπε...

συγκλονιστική ανάρτηση φίλε Δημήτρη! και θα την έχω στο Νημερτή!!! όχι γιατί μερικοί εξακολουθούν να μιλάνε για ουτοπία!!! σ'ευχαριστώ φίλε μου... συγχαρητήρια!!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Μάλλον πρέπει να αρχίσω εντατικά Ισπανικά και να ετοιμάσω τις βαλίτσες μου!!!

Μετακομίζω!!

Φιλιά βαφτησημιέ μου!!!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά βαφτησημιέ μου!

Άιναφετς είπε...

Καλό μήνα Δημήτρη, άιντε να πεις τώρα στο Έλληνα να ζήσει έτσι, άλλες νοοτροπίες, άλλα μυαλά, γιαβρίμ!
ΑΦιλιά!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Εύρυ καλημέρα,
δε θα το πιστέψεις αλλά τη νύχτα είδα ένα όνειρο ότι συναντηθήκαμε σε μια δουλειά και κουβεντιάζαμε παρεούλα...χα! ποτέ δεν ξέρεις ε!
Ναι υπάρχει η ουτοπία αλλά πρέπει να ανατιναχθούν τα τείχη του "Εγώ"
Καλό μήνα φίλε και συν-άδελφε!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Δεν ξέρω Θαλασσένια μου αν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα εκεί αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να "χτίσουμε" κάτι ανάλογο κι εδώ...
Καλό μήνα φιλενάδα!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Vamos!
Σ' ευχαριστώ πολύ Γιάννη για το βίντεο που έβαλες θα το αναρτήσω κι αυτό!
καλό μήνα φίλε και θα βρεθούμε σύντομα νομίζω!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Νημερτή να είσαι καλά ποιητή μου!
Τιμή μου που έστω και με ξένα κόλυβα μπήκα θέμα στο ιστολόγιό σου!
Ουτοπία θα θεωρήσουν τη Μαριναλέντα μόνο οι βολεμένοι και οι δειλοί...οι υπόλοιποι... Vamos!!!
καλό μήνα φίλε Αντώνη!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Νονέ καλό μήνα,
όχι μην αρχίσεις ισπανικά...θα χτίσουμε και Μαριναλέντα ελληνική
να είσαι καλά Γιάννη!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Άιναφετς καλό μήνα,
ναι! δεν έχεις άδικο...αλλά λέω υπάρχουν άνθρωποι...και πρέπει να τολμήσουν να κάνουν την αρχή...η μεγαλύτερη επανάσταση είναι να φύγουμε από το Εγώ και να κάνουμε ένα βήμα στο Εμείς...να οργανωθούμε σε τοπικό επίπεδο...να δουλέψουμε για να ξαναχτίσουμε όλοι μαζί...ίσως πάλι να ονειρεύομαι αλλά δεν πειράζει...αφήστε με, μη με ξυπνάτε!
Σε φιλώ καλή μου συμπολίτισσα!

Άιναφετς είπε...

Δεν αντιλέγω NDimitri, αλλά όπως ξέρεις πολύ καλά αν δεν βάλουμε τάξη μέσα μας, οποιαδήποτε προσπάθεια προς τα έξω δεν έχει σε βάθος αποτέλεσμα! Όπως στην Μαριναλέντα έτσι λειτουργούν και τα κιμπούτς στο Ισραήλ ή τα άσραμ στις Ινδίες και σε διάφορες χώρες, στις μικρές αυτές κοινότητες σε βεβαιώνω τα ανθρώπινα "πάθη" παραμένουν ίδια!
ΑΦιλιά!

Αρχειοθήκη ιστολογίου