Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η αυτογνωσία


Ακροατής: Τί είναι η αυτογνωσία και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε;

Κρισναμούρτι: Βλέπετε τη νοοτροπία που υπάρχει πίσω απ' αυτή την ερώτηση; Δεν το λέω από έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο που ρωτά: "Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πόσο κάνει να την αγοράσω; Τί είμαι υποχρεωμένος να κάνω; Τί θυσίες πρέπει να κάνω; Ποια πειθαρχία πρέπει ν' ακολουθήσω ή ποια πρακτική διαλογισμού πρέπει να εφαρμόσω για να την αποκτήσω;" Είναι μηχανικός,μέτριος,ο νους που λέει "Θα κάνω αυτό για να αποκτήσω εκείνο". Όλοι οι δήθεν θρησκευόμενοι με αυτόν τον τρόπο σκέφτονται αλλά δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου μ' αυτόν τον τρόπο.Δεν είναι κάτι που μπορείς να το εξαγοράσεις με προσπάθειες ή πρακτικές.Τον εαυτό τον γνωρίζεις παρακολουθώντας τονστις σχέσεις σου με τους άλλους,με τους φίλους σου,με τους συναδέλφους σου,με τους καθηγητές σου και με όλους τους ανθρώπους γύρω σου.Τον γνωρίζεις όταν παρατηρείς τους τρόπους και των άλλων,τις χειρονομίες τους,πώς ντύνονται,τον τρόπο που μιλάνε,την περιφρόνηση ή την κολακεία που σου δείχνουν και τη δική σου αντίδραση σ' αυτά.Τον εαυτό σου τον γνωρίζεις όταν παρατηρείς τα πάντα μέσα σου και γύρω σου και βλέπεις σ' αυτά εσένα σαν να βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη.Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη βλέπεις τον εαυτό σου όπως είναι,έτσι δεν είναι; Μπορεί να ήθελες να είχε διαφορετικό σχήμα το κεφάλι σου,με λίγο πιο πολλά μαλλιά,και το πρόσωπό σου να ήταν λιγότερο άσχημο αλλά το γεγονός είναι εκεί κι αντανακλάται καθαρά μπροστά σου στον καθρέφτη και δεν μπορείς να το παραβλέψεις και να πεις "Τί ωραίος που είμαι!".

Τώρα: αν μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη των σχέσεων,ακριβώς όπως κοιτάζεσαι σ' έναν κοινό καθρέφτη,τότε δεν σταματάς ποτέ να γνωρίζεις τον εαυτό σου.Είναι σαν να βουτάς σ' έναν ωκεανό που δεν έχει βυθό ούτε ακτή.Οι περισσότεροι από μας θέλουν να μπορέσουν να πουν "Γνώρισα τον εαυτό μου και είμαι ευτυχισμένος" αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.Αν μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου χωρίς να καταδικάζεις ό,τι βλέπεις,χωρίς να τον επαινείς, χωρίς να τον συγκρίνεις με κάποιον άλλο,χωρίς να εύχεσαι να είχες πιο όμορφο πρόσωπο ή να ήσουν πιο ενάρετος,πιο έξυπνος ή πιο καλός.Αν μπορείς να παρατηρείς εκείνο που είσαι και να προχωράς με αυτό,τότε θα ανακαλύψεις ότι είναι δυνατό να πας ατέλειωτα μακριά.Τότε δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το ταξίδι,και εδώ βρίσκονται το μυστήριο και η ομορφιά του.

Κρισναμούρτι "Η αίσθηση της ευτυχίας" εκδ.καστανιώτη μεταφρ.Ν.Πιλάβιος

8 σχόλια:

Ο Αλχημιστης είπε...

Ο Κρισναμουρτι ειναι ο μονος (η για να παραδεχτω την πιθανη αγνοια μου, απο τους λιγους) "ανατολικος" φιλοσοφος που η φιλοσοφια του λαμπει απο καθαροτητα και σαφηνεια. Ουτε περιεργες συνταγες για να φτασεις την ευτυχια, ουτε κρυσταλλοι που σου δινουν τσι και καρμα, ουτε τεχνικες αυτοβελτιωσης, ουτε αναπνοες και γιογκα ουτε τιποτα αφελες, μυστικιστικο και ασαφες. Μια λαμπροτητα και σαφηνεια η καθε του λεξη. Οπως η υπεροχη αρχαια ελληνικη φιλοσοφια.

Να εισαι καλα φιλε μου. Ελπιζω να αντεχεις στην τρελα που λεγεται Ελλαδα.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Αντέχω ακόμη φίλε μου Αλχημιστή...δεν ξέρω για πόσο αλλά αντέχω...ξέρεις,έχω την αίσθηση ότι είμαστε όλοι μας βυθισμένοι μέσα σε μια κινούμενη άμμο όπου αργά και βασανιστικά μας ρουφάει μέσα της...ψάχνουμε απελπισμένοι να πιαστούμε από κάτι αλλά δεν υπάρχει τίποτα...μόνοι μας μπορούμε να βγούμε με ένα δυνατό σάλτο που όμως χρειάζεται μεγάλη ενέργεια...εκείνη την ενέργεια που έρχεται όταν πια έχεις "πεθάνει" για κάθε τι...όταν η καρδιά έχει μείνει γυμνή από τις ελπίδες που την έντυναν...όταν πια "θέλω" δεν υπάρχει...
Εσύ τί κάνεις;είσαι εκτός Ελλάδας; Εύχομαι να είσαι καλά όπου και να βρίσκεσαι και να θυμάσαι (που είμαι σίγουρος πως θυμάσαι) αυτό που λέει ο ποιητής: η πιο γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά...

Thalassenia είπε...

Να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει καθόλου τον φιλόσσοφο παρά μόνο κάποια αποσπάσματα.
Από αυτά άλλα δεν με αγγίζουν καθόλου και τα θεωρώ εξωπραγματικά για την δική μας κουλτούρα, μερικά όμως είναι πολύ σοφά κατά την ταπεινή μου γνώμη, όπως αυτό που μόλις διάβασα εδώ.

Να είσαι καλά.

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Ναι! Θαλασσένια,
αυτή η σχέση που έχει ο καθένας μας με κάποιον (είτε Κρισναμούρτι λέγεται είτε Σωκράτης είτε Χριστός είτε Μήτσος),το πώς αντιδράμε μέσα μας σε αυτά που λέει,ποια κρατάμε και ποια πετάμε και γιατί,αυτή ακριβώς η παρατήρηση η εσωτερική μας βοηθάει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας,ο οποίος τελικά είναι η εκπαίδευση και η κάθε είδους επιρροή που είχαμε στη ζωή μας,η ίδια μας η κουλτούρα τελικά.
Και η ερώτηση που με απασχολεί είναι η εξής:
Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση, μήπως είναι αναγκαίο ένα άλμα πέρα και πάνω από την ατομική μας κουλτούρα που έχει σχέση με το χώρο και το χρόνο που με τη σειρά τους είναι τα συστατικά του κάθε ξεχωριστού "εγώ" των ανθρώπων;

Thalassenia είπε...

Δεν είναι απάντηση στην ερώτηση μόνο θέση και άποψη, ότι το κάθε "εγώ" ανάλογα με την εκπαίδευση και τις επιρροές πρέπει να προσαρμόζεται στο χώρο και το χρόνο.
Και είναι αλήθεια το ώριμο της ηλικίας μας, επιβάλλει άμεση προσαρμογή στο σήμερα που είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Καλό βράδυ.

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Γνώθι σ' αυτον που είχε πει και ο Σωκράτης!!!

'Οσο και αν με πληγώνει αυτή η χώρα ξέρω ότι δε θα άντεχα μακριά της. Βέβαια δε μας πληγώνει η Ελλάδα αλλά οι Έλληνες.

Καλή εβδομάδα και από εδώ φίλε μου...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Kαλημέρα Γιάννη,
καλή δύναμη να έχουμε!

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Πολύ καλημέρα στη Θαλασενια και σε κάθε φίλο ή περαστικό αναγνώστη,
καλή δύναμη σε όλους μας!

Αρχειοθήκη ιστολογίου