Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

O Nίκος Πιλάβιος μιλάει για τον Κρισναμούρτι

Ο Κρισναμούρτι, σημάδεψε με το έργο του και την παρουσία του όλο τον εικοστό αιώνα, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού γεννημένος το 1895, στις Ινδίες, πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 1986, στο Όχαϊ τής Καλιφόρνιας, στην Αμερική.

Για περισσότερα από εξήντα χρόνια γυρνούσε όλο τον κόσμο κηρύσσοντας αυτό ακριβώς που δήλωσε όταν απαρνήθηκε τον ρόλο του Μεσσία για τον οποίο τον προόριζαν οι Θεοσοφιστές: «η αλήθεια είναι μια χώρα δίχως μονοπάτι», και συνεχίζοντας πάντα να έχει μοναδικό σκοπό του να κάνει «τους ανθρώπους άνευ όρων ελεύθερους», διδάσκοντας στην ουσία, «την μεγαλύτερη τέχνη απ’ όλες, την τέχνη της ζωής».

Ανέπτυξε μία μοναδική φιλοσοφία, που ήταν αληθινά πρωτότυπη και πρωτογενής, αφού ο ίδιος δεν είχε διαβάσει ποτέ του κανένα φιλοσοφικό ή θρησκευτικό βιβλίο. Δεν κουράστηκε να λέει ότι οι θρησκείες ήταν ανθρώπινη επινόηση χωρίς τίποτα το ιερό, ότι ο άνθρωπος μπροστά στο φόβο του για το άγνωστο και την ανικανότητά του να πλησιάσει εκείνο που πραγματικά είναι ιερό, επινόησε τον «θεό», και τον έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωση τού ίδιου, και όχι το αντίθετο όπως έχει «αυτοδιαμορφωθεί» ο Χριστιανικός κόσμος να πιστεύει. Ένα από τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του είναι ότι η σκέψη είναι μία μορφή ύλης, ένα εργαλείο που ο άνθρωπος το έχει θεοποιήσει, δημιουργώντας ψυχολογικά τον σκεπτόμενο, που είναι καθαρά δημιούργημα της σκέψης, και χωρίς αυτήν ο σκεπτόμενος ως χωριστή – ανεξάρτητη από τη σκέψη- οντότητα δεν υπάρχει.

Όλη η φιλοσοφία του Κρισναμούρτι είναι ένα πρακτικό εργαλείο, ένα «πολυεργαλείο» θα έλεγε κανείς, που σου δίνει την δυνατότητα να δουλεύεις σε τρία επίπεδα: στο ψυχολογικό, (όχι σαν ανάλυση αλλά σαν παρατήρηση και μη-επιλεκτική επίγνωση) στο φιλοσοφικό (ως καθημερινή πρακτική εφαρμογή κι όχι θεωρητική άποψη) και σε κάτι πραγματικά ιερό (θρησκευόμενη ζωή χωρίς θρησκεία).

Ο Κρισναμούρτι ένιωθε τους κινδύνους των καιρών και την επιτακτική ανάγκη για δράση. Και για να ανταποκριθούν οι ομιλίες του, τόσο στο στυλ όσο και στην ουσία, γίνονταν με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο ευκρινείς και οι διάλογοι λιγότερο ελλειπτικοί. Παρόλα αυτά, το ουσιαστικό μήνυμα έμενε και μένει πάντα το ίδιο: «Μόνο όταν κανείς δει τη ζωή όπως είναι, όταν κανείς δει τον εαυτό του όπως είναι, τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει παραπέρα».

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Κρισναμούρτι επέμενε ότι δεν ήθελε οπαδούς. «Το να είσαι οπαδός κάποιου είναι ηθικά βλαβερό, όποιος κι αν είναι αυτός», έλεγε. Δεν δημιούργησε κανενός είδους οργάνωση με πιστούς και μαθητές και δεν έδωσε σε κανένα το δικαίωμα να παρουσιάζεται ως αυθεντία στην ερμηνεία του έργου του. Οι ομιλίες του, τα ημερολόγια και τα γράμματά του, έχουν διασωθεί σε βιβλία και σε εκατοντάδες μαγνητοταινίες και βιντεοκασέτες.

Αν οι ιδέες του Κρισναμούρτι γίνουν πιο πλατιά αποδεχτές στο μέλλον θα είναι επειδή θα αντηχούν τους πόθους των ανθρώπων, επειδή θα μιλούν βαθιά σε όσους έχουν απογοητευτεί από τις πανέξυπνες μακρόβιες ιδεολογίες που σκοπεύουν στον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει επειδή ο λόγος του Κρισναμούρτι αντηχεί πέρα από τα σύνορα του χρόνου και του χώρου. Η φωνή του έχει σωπάσει, αλλά το μήνυμά του δεν θα πάψει ποτέ να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων που τις κρατάνε ανοιχτές για ν’ ακούνε μ’ αυτές..

“Η αναζήτηση της αλήθειας” βιβλίο τσέπης εκδ.Καστανιώτη

επιλογή και μετάφραση κειμένων Νίκος Πιλάβιος

11 σχόλια:

A.G.Selena είπε...

Κάποια στιγμή είχα διαβάσει κάποια αποσπάσματα του αλλά ομολογώ πως δεν έπιασα 100% το νόημα των σκέψεών του.Από αυτά δε που νομίζω πως κατανόησα στα μισά περίπου βρέθηκα αντίθετη.Αφήνω όμως πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνω λάθος...

dimitrisp(σε χρονο ενεστωτα) είπε...

Η αλήθεια είναι ότι Κρισναμούρτι μιλάει τόσο πολύ απλά που δυσκολευόμαστε να τον κατανοήσουμε.
Κι αυτό ,κατά την γνώμη μου,γιατί έχουμε συνηθίσει να ακούμε με το μυαλό μας,που ζει μέσα στην πολυπλοκότητά του έχοντας εκπαιδευτεί από νωρίς να δημιουργεί προβλήματα και να προσπαθεί μετά να τα λύσει.
Μέχρι τώρα έχω ακούσει ανθρώπους που διάβασαν κάτι από τον Κρισναμούρτι να λένε:
1."Λέει πράγματα που δε στέκουν"(σπάνια περίπτωση) και τον απορρίπτουν εξ αρχής.
2"Λέει αλήθειες" (συνήθης περίπτωση) αλλά αυτά που λέει δεν μπορεί ή είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να τα εφαρμόσει άρα στην ουσία τον απορρίπτουν κι αυτοί.
3."Ενθουσιάστηκα και κατάλαβα τι λέει τώρα βλέπω καθαρά κάποια πράγματα" και όταν περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός πέφτουν πάλι στα ίδια ...η θλίψη,ο φόβος η μοναξιά περιμένουν στην γωνία.
Και τέλος υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων όπου ακούει με τα αυτιά της καρδιάς...και ενθουσιάζεται όταν βλέπει καθαρά και απογοητεύεται όταν πέφτει πάλι στα ίδια αλλά δεν ταυτίζεται με συναισθήματα και με προσοχή συνεχίζει να ερευνά.
Αντιγράφο από διάλογο του Κ:
Ερώτηση: Ήθελα να σας ρωτήσω,κύριε, σχετικά με το (…) τι σημαίνει να μελετά κανείς τις Διδασκαλίες.

Κρισναμούρτι:…Νομίζω ότι θα’θελα όσα λέει ο Κ να γίνουν ολοκληρωτικά μέρος της ζωής μου κι όχι απλώς να έχω μελετήσει τον Κ και να επαναλαμβάνω ότι λέει εκείνος αλλά, κατά την μελέτη, να αφομοιώνω πραγματικά…όχι μόνο κομμάτια από ‘δω κι από ‘κει, όχι μόνο αυτά που με βολεύουν.

Ερ: Μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς γίνεται αυτό;(…)

Κ: …Για να μελετήσω αυτό που λέει ο Κ θα ήθελα να το ερευνήσω να το εξετάσω, να το αμφισβητήσω κι όχι μόνο να διαβάσω κάτι.(…)Θα διάβαζα όχι απλώς για να απομνημονεύσω, αλλά θα διάβαζα για να μάθω, να δω τι λέει καθώς και τις δικές μου αντιδράσεις σ’ αυτό (αν συμφωνώ ή βρίσκομαι σε αντίθεση, αν έχει δίκιο αυτός ή εγώ), έτσι ώστε να υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία κι ανταλλαγή ανάμεσα σε ό,τι διαβάζω και σε ό,τι αισθάνομαι.Θα ήθελα να εδραιώσω μια σχέση ανάμεσα σ’ αυτά που διαβάζω,βλέπω,ακούω και σ’ εμένα, με τις αντιδράσεις μου, τη διαμόρφωσή μου…[θα ήθελα να εδραιώσω]… ένα διάλογο ανάμεσα σε κείνον και σε μένα.Ένας τέτοιος διάλογος πρέπει αναπόφευκτα να φέρει μια ριζική αλλαγή.

Ερ: …Όταν κάποιος διαβάζει κάτι το εξαιρετικό, πώς κρατιέται αυτό;

Κ: Κύριε, δεν χρειάζεται να το κρατήσετε. Από τη στιγμή που το διαβάσετε και δείτε ότι είναι αλήθεια, είναι δικό σας, δεν χρειάζεται να το “κρατήσετε”. Έχετε πια για πάντα επίγνωση αυτού του πράγματος. Το κοιτάτε συνέχεια. Ακόμα κι όταν πλένετε πιάτα, εκείνο είναι εκεί.

{..Δεν επιτρέπω ποτέ στον εαυτό μου να παγιδευτώ απ’ όσα λέγονται. Κάνω ερωτήσεις όλη την ώρα…Αν μου φαινόταν η διδασκαλία σωστή, θα ρώταγα: “Γιατί νιώθω ότι είναι σωστή;”}

θεωρώ πολύ σημαντική την τελευταία πρόταση στο σχόλιό σου Selena,γιατί δείχνει άνθρωπο με ανοιχτά αυτιά και μάτια με ερευνητική διάθεση.Σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
ΥΓσκοπός μου δεν είναι να χωρίσω τους ανθρώπους σε κατηγορίες και να κατατάξω τους εαυτούς μας σε κάποια από αυτές αλλά να μεταδώσω όσο πιο γλαφυρά μπορώ την προσωπική μου εντελώς υποκειμενική και πάντα περιορισμένη εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα.Αν το δούμε συνολικά κατηγορίες δεν μπορούν να υπάρχουν σε ένα κόσμο που ολοένα μεταβάλλεται.

Ανώνυμος είπε...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate
you writing this write-up and also the rest of the site is also really good.
My web site ... nfl streaming

Ανώνυμος είπε...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand.
It seems too complex and extremely broad for me.
I'm looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!
Look into my web-site : Work from home

Ανώνυμος είπε...

Hi to every body, it's my first pay a visit of this blog; this weblog consists of amazing and genuinely good material in favor of readers.
my site :: piano lessons

Ανώνυμος είπε...

I'm not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the
problem still exists.
Review my web-site ... borkum riff original

Ανώνυμος είπε...

I'm not positive where you are getting your information, however great topic. I needs to spend some time finding out much more or figuring out more. Thank you for fantastic information I was searching for this info for my mission.
Also see my website :: amber leaf

Ανώνυμος είπε...

Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this blog post.
It was funny. Keep on posting!
Also visit my homepage : drum tobacco

Ανώνυμος είπε...

Nice post. I was checking constantly this weblog and I'm impressed! Very helpful info specifically the last part :) I take care of such information a lot. I used to be looking for this particular info for a very lengthy time. Thanks and good luck.
Feel free to visit my page ; acne treatments

Ανώνυμος είπε...

Great information. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon).
I have saved it for later!
my site :: diablo 3 wizard guide

Ανώνυμος είπε...

My developer is trying to persuade me to move
to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the
expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress
on several websites for about a year and
am nervous about switching to another platform.
I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer
all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!
My site ... orkuttalk.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου